Esittely

Blogia kirjoittaa Yasmina Espoosta. Ikää minulla on 34 vuotta. Olen tietämättäni sairastanut lipödeemaa jo vuodesta 97 mutta sain diagnoosin vasta vuonna 2018. Suomessa ei ole montaa lipödeemaan erikoistunutta lääkäriä. Sairauteen ei ole Suomessa diagnoosikoodia, eikä sairaus kuulu lääketieteen opintoihin.

Jo teini-iässä minulla oli kolottavaa kipua ja parikymppisenä olin jo varma, että minulla on jokin sairaus, mutta lääkärit vakuuttelivat muuta. Vuonna 2017 menin yksityiselle, jossa lääkäri oli jaloistani samaa mieltä. Sen jälkeen vaadin päästä tutkimuksiin turvotuksen ja rasvamassan vuoksi. Minulle laitettiin lähete plastiikkakirurgian polille. Kävin Suomessa kunnallisella puolella lipödeeman rasvaimussa syksyllä 2018, joka ei ollut tarpeeksi rasvamassaa poistava. Olen Suomessa toistaiseksi ainoa lipödeemaa sairastava joka kirjoittaa lipödeemasta.

Lipödeema aiheuttaa monille runsaasti alaraajakipua, painontunnetta jalkoihin ja jotkut päätyvät lipödeeman takia jopa pyörätuoliin. Monesti lipödeemaa sairastava on täysin normaalipainoinen, kuten omassa tapauksessanikin. Itselläni lipödeema oli vienyt suurimman osan liikkuvuudesta kunnes menin leikkaukseen, joka muutti elämäni paljon paremmaksi.

Suomessa lipödeemaa ei tunneta, mutta olen päättänyt muuttaa asian. Toivon, että blogini tavoittaa sellaiset, jotka eivät tiedä sairastavansa sitä ja saavat täältä ohjeita, miten lipödeeman etenemistä voisi yrittää pysäyttää. Facebookissa on vertaistukiryhmä nimellä Lipödeema Suomi, jonne voi laittaa liittymispyynnön mikäli epäilet tätä itselläsi.

Tervetuloa blogiini!