Lipödeemasta seminaari Turussa 4.5.2019

Olen täällä blogissa aiemmin jakanut ensimmäisen lipödeemaseminaarin mainosta. Seminaari järjestettiin 4.5.2019 Ruissalon kylpylässä Turussa. Seminaarin järjesti Saga trade Finland Oy yhdessä Suomen Vodder lymfaterapeutit ry:n ja Suomen lymfahoito ry:n kanssa. Tämä postaus käsittelee seminaaria.

Osallistujia oli yli 70 luennoitsijat mukaan lukien. Osallistujina oli pääasiassa lymfaterapeutteja, mutta myös muutamia potilaita. Paikalla oli 2 lääkäriä, jotka toimivat puhujina. Minua pyydettiin sinne kertomaan kokemuksistani. Olin otettu pyynnöstä ja menin mielelläni kertomaan kokemuksistani. Seminaari oli mielestäni onnistunut ja siellä oli hyvä tunnelma. Suomessa tämä oli ensimmäinen lipödeemaseminaari, jonka vuoksi potilaita ei ollut siellä kovinkaan montaa. Suurin osa suomalaisista lipödeemaa sairastavista ei tiedä sairastavansa tätä. Sanoinkin puheessani että tietoa tarvitaan lisää ja lipödeemasta pitää alkaa nyt puhumaan.

Ensimmäisenä meille oli fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen kertomassa kattavasti tietoa lipödeemasta. Täytyy sanoa että itsekin sain uutta tietoa lipödeemasta hänen luennolla, vaikka olen lipödeemasta paljon itse opiskellutkin. Teen jossain vaiheessa uuden tietoiskun lipödeemasta, johon lisään myös näitä uusia tietoja.

Kuulimme myös kompressiotuotteista (Tom Väisänen, lymfaterapian opettaja), lymfaterapiasta ja potilascasen (lymfaterapeutti Tarja Kokkonen) ja rasvaimusta (TYKS plastiikkakirurgi Salvatore Giordano).

Puheenvuorojen jälkeen siirryimme työpajoihin. Olin itse Tarja Kokkosen kanssa lymfaterapia-työpajassa, jossa sain itselleni lymfahierontaa. ja käsittelyä Hivamat laitteella. Kummatkin hoidot tulivat kyllä tarpeeseen, koska olin huhtikuun puolessa välissä vasta kotiutunut Saksasta toisesta lipödeeman hoitoleikkauksesta. Turvotusta ja mustelmia oli edelleen aika lailla ja sain suurta apua näistä. Tulen tekemään erillisen postauksen Hivamat-laitteesta, josta pidin kovasti. Tarja on erittäin pätevä lymfaterapeutti ja oli rentouttavaa olla hänen hoidettavana. Tarja toimii Kuopion alueella ja voin suositella häntä lämpimästi muillekin.

Seminaarissa tuli itselleni hyvin selväksi, että plastiikkakirurgien näkökulmasta lipödeema nähdään edelleen esteettisenä sairautena, eikä rasvaimua pidetä lipödeeman hoitokeinona. Suomen plastiikkakirurgien mielestä rasvaimu ei auta lipödeemaan pidemmällä tähtäimellä, jonka vuoksi niitä ei kunnallisella yleensä tehdä. Ilmeisesti siis itse “pääsin” elokuussa rasvaimuun HUSille, koska minun BMI oli alle 25 ja minulla on selkävamma taustalla. Toivon todella, että oma puheeni antoi asioihin uutta näkökulmaa. Olenhan todiste siitä, että leikkaus on auttanut ja elämäni on muuttunut. Mielelläni kerron teille vielä 10 vuoden päästäkin mitä jaloille kuuluu. Alta voit ladata pdf-versiossa seminaariesitykseni. Tekijänoikeussyistä jouduin poistamaan esityksestä joitain kuvia, koska sain jakaa niitä vain seminaarikäyttöön. Esitystä voi myös vapaasti jakaa eteenpäin sitä tarvitseville.

Haluaisin kiittää kaikkia, jotka olitte osallistumassa seminaariin. Itselleni oli suuri ilo keskustella potilaiden kanssa.

Suuri kiitos myös järjestäjille ja erityisesti Jens Grublille!