Mitä lipödeema on?

Lipödeema on häiriö kehon rasva-aineenvaihdunnassa. Lipödeema on hyvin perinnöllinen sairaus ja monesti suvussa useampi henkilö sairastaa lipödeemaa. Lipödeema alkaa monesti murrosiässä, raskauden tai vaihdevuosien aikaan.  Lipödeema on tunnistettu 1940-luvulla, mutta sitä on tutkittu hyvin vähän. Tarkkaan ei tiedetä mistä lipödeema johtuu, mutta epäillään sen liittyvän jotenkin naisten hormonitoimintaan, koska lipödeemaa esiintyy pääosin vain naisilla. Lipödeemassa potilas kärsii poikkeuksellisesta rasvakudoksesta, joka aiheuttaa hänelle turvotuksen tunnetta, monesti suurta kipua ja ongelmia liikkuvuudessa. Lipödeema aiheuttaa myös häpeää ja syyllisyyttä, koska potilas luulee tekevänsä jotain väärin.

Lipödeema ei reagoi juurikaan laihduttamiseen tai treenaamiseen. Lipödeemassa painonhallinta on tärkeää, mutta myös erityisen hankalaa. Lipödeema on krooninen sairaus, mutta sen etenemistä voi yrittää estää mm. tulehdusta vähentävällä ruokavaliolla. Lipödeemaa yleensä pahentaa mm. viljat, sokeri, alkoholi, maitotuotteet (etenkin laktoosi) ja kaikki prosessoitu ruoka. Ruokavaliolla on merkitystä lipödeeman hoidossa, mutta se ei välttämättä pysäytä sairauden etenemistä.

Lipödeema on yleensä edennyt jo 2.tasolle kun potilas saa itselleen lipödeeman diagnoosin. Monet päätyvät rasvaimuun, jotta elämänlaatu paranee. Rasvaimun tekee lipödeeman hoitoon erikoistunut lääkäri. Suomessa ei ole hoitoa lipödeemaan, vaan potilaan on matkustettava ulkomaille kalliiseen leikkaushoitoon omakustanteisesti. Suomessa lipödeemaa ei ole tunnistettu sairaudeksi, eikä sairaudelle ole virallista diagnoosikoodia. Lipödeemaa ei opeteta lääketieteen opinnoissa, eikä sitä ole mainittu koulun oppikirjoissa.

5 merkkiä voi paljastaa, että sinulla on lipödeema:

 1. Alavartalo useampaa kokoa isompi ylävartaloon nähden
 2. Tunnet kipua kun painat ihoa tai elät jatkuvassa alaraajakivussa
 3. Näet ryynimäisiä rakeita, kun puristat ihoa
 4. Mustelmia tulee helposti
 5. Jalkasi turpoavat päivän aikana etenkin nilkkojen alueelta ja olo on epämukava

Lipödeeman vertaistukiryhmä Facebookissa: https://www.facebook.com/groups/2016606295334135/
Ryhmään ei hyväksytä alan ammattilaisia. Vastaathan kysymyksiin liittymispyynnön jälkeen, koska muutoin pyyntösi voidaan hylätä. Tarkistan kaikki profiilit pyynnön yhteydessä. Tervetuloa ryhmään!

// Teksti perustuu virallisen lipödeeman tutkimustietoon ja omiin kokemuksiini //

Yksi kommentti artikkeliin “Mitä lipödeema on?

 1. Hei Yasmina!
  Luin blogiasi ja kiinnostuin Hivamat deep – laitteesta. Mistä sen itsellesi hankittiin, ja paljonko mahtoi maksaa?
  Kiitos paljon jos viitsit vastata!
  Yst.terveisin Pia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *